Идея за подарък

Скоро е Цветница

Posted On октомври 29, 2015 at 9:47 am by / No Comments

podarak.org_cvetnicaЛазаровден и Цветница (Връбница) са традиционни християнски и народни празници, отбелязващи се предходните събота и неделя преди страстната седмица, куломинация на която е Възкресение Христово (Великден). През 2014 година това са съответно 12 и 13 април. Символично се отбелязва пролетта и се правят ритуали за плодородие. На Цветница също се чества влизането на Исус Христос в Йерусалим.

Лазаровден  повелява нагиздени с венци от цветя моми – лазарки, да обиколят всички къщи, танцувайки и пеейки песни за всеки член на семейството. Изпращат ги с монети и яйца.  Лазаруването носи берекет и благославя дома и стопаните.

На Цветница (Връбница) лазарките пускат в реката венци от върба. Най-бързият прави притежателката си кръстница на останалите моми, която повежда хорото към дома си и слага трапеза за всички. Песните и танците описват качествата на момите и ергените, чието посвещение чрез лазаруване, ги прави подходящи за женитба.

В нощта срещу Цветница се осветяват върбови клонки и на сутринта се раздават на вярващите, които закачат венци от тях на вратите си – за здраве. Имен ден празнуват всички с имена на цветя, дървета или храсти, както и производните на думата „цвете“.

Всеки има кого да зарадва в този ден. Поднесетеподарък за Цветница на близък, приятел или колега, за да направите празника им незабравим!

 

 

Сподели:

Вашият коментар

0
    0
    Количка
    Вашата количка е празнаОбратно към магазина